lauantai 8. kesäkuuta 2013

kohtaaminen yössä

Tavattiin sen yhden kanssa. Edellisestä kerrasta olikin ehtinyt vierähtää 'tovi', se oli silloin tammikuussa 2009 eli melkein 4,5 vuotta ehti kulua aikaa ja elämää tässä välissä.

On ihmisiä, joista asiat pitävät nyhtää. Hänestä ei kyllä tarvitse eikä tarvinnut. Riitti, kun vain kysyin pienen kysymyksen tai odottelin hetken hiljaa, niin hän kyllä kertoi ihan kaikki ja vähän enemmänkin. Tarkoituksella olinkin sitten hiljaa ja vain kuuntelin ja nyökyttelin päätäni. Vaikeneminen on kultaa.

Koska muistin sen toisen 'opetuksen', että mitään ei menetä, vaikka kysyykin suoraan, päätin olla suorasanainen hänen kanssaan. Aikaisemminhan se oli ollut sellaista kissa-hiiri -leikkiä, kun piti arvailla, mitä toinen ajattelee ja se, jos joku, on rasittavaa. Kysyinkin siis jossain välissä, onko hänellä ollut ikävä. Sanoi olleen. Sanoi, että voi sen ihan rehellisesti myöntää, että on ollut ikävä ja on ajatellut minua paljon. Seuraavaksi kysyin, olinko hänen elämänsä suuri rakkaus, naureskellen tosin. Myönsi senkin. Naurettiin molemmat. Mutta ei enää niin paljon kuin silloin ennen eli joku on muuttunut.

Jossiteltiin hieman, mutta se loppui lyhyeen, kun totesin, että juhlamme oli toki huikeaa, mutta arki, jota ei koskaan ollut, olisi ollut pelkkää helvettiä. Ei meinannut sitä ensin myöntää, mutta uskoi kuitenkin hetken päästä perusteluni oikeiksi. Olemme hyviä samoissa asioissa, josta syystä emme täydennä toisiamme.

Sykähdyttikö nähdä, tavata, halata ? Rehellisesti: ei sykähdyttänyt. Tokihan oli mukava tavata, mutta kaikki se kihelmöinti ja ihon värinä oli poissa eikä sitä tullut kertaakaan sen kolmen tunnin aikana, joka juteltiin. Yrittihän hän toki suudella, muttei sekään tuonut mitään vanhoja muistoja mieleen, joten käänsi pääni ja vain halasin. Ainoa mitä ajattelin, oli se toinen, joka suuteli niin paljon paljon paremmin. Hymyilytti, mutten kertonut hänelle hymyn syytä. "Eiks sua saa enää edes pussata ?" Saa, mutta ei suudella. Siinä on ero.

Kotimatkalla taksissa muistelin jotain vanhoja juttuja ja naureskeltiin niille leppoisasti. Raja on ylitetty ja se on peruuttamatonta. Olen niin äärimmäisen tyytyväinen, että tavattiin, sillä nyt oikeasti tiedän, että se kaikki on jäänyt taakse eikä siihen ole enää paluuta. Eikä haluakaan palata. Ei ainakaan minulla. Hänestä en tiedä, taitaa olla yksinäinen, mutta minä en aio hänen yksinäisyyttään lähteä täyttämään. En edes kaverina, sillä se perusluottamus puuttuu edelleenkin väliltämme. Hänen luonteensa, joka ei halua tuottaa toiselle pahaa mieltä rehellisillä sanoilla, ei ole muuttunut miksikään, tiedän sen, ja se on se pahin este myös kaveruudelle. Sitä paitsi tämä vapautunut olotila tuntuu hyvältä, joten en halua sitä tunnetta pilata lähtemällä taas 'säätämään' mitään epämääräistä. Näin on hyvä ja se riittää minulle mainiosti.

Hän kysyi, olenko tyytyväinen nykyiseen elämääni. Saatoin rehellisesti hänelle vastata, että olen. En lähtenyt sitä mitenkään hehkuttamaan, totesinpahan vain, että rauhallinen perusarki tuntuu erittäin hyvältä, mikä olikin ihan totta. En kertonut hänelle siitä eräästä, vaikka joskus olinkin leikitellyt - tai paremminkin hekumoinut - ajatuksella, että kerron, jotta hän saisi maistaa omaa lääkettään. En kuitenkaan kertonut nyt, kun tilaisuus olisi ollut mitä parhain, koska minulla ei ollut enää mitään tarvetta yrittää satuttaa, mikä sekin todistaa, että se kaikki on jo jäähtynyttä hiillosta.

Tapaammeko enää koskaan ? Varmastikin eikä minulla ole mitään sitä vastaan, jos käymme joskus kahvilla tai lounaalla nyt kun tiedän, että kykenen sen tekemään täysin ilman mitään ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Emme tosin tapaa minun aloitteestani, sillä olen nähnyt haluamani, mutta hän erittäin todennäköisesti ottaa vielä joskus yhteyttä nyt kun tietää, etten lähde häntä syyttelemään mistään vanhoista. Ne ovat olleita ja menneitä enkä jaksa niitä enää kaivella.

Mutta niin vain tuli todistettua, että kyllä ne suuretkin rakkaudet hiipuvat ja kylmenevät vuosien saatossa. Ja joskus se on ihan hyväkin asia. Rakkauden määrä on vakio.

Ei kommentteja: