keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Nimet ja päivämäärät

Kuinka monta nimeä on almanakassa (käyttääkö tätä sanaa enää kukaan ?), siis kalenterissa ? Jotain 800. Wikipedian mukaan tarkalleen 781 kpl. Ja päiviä on vuodessa 365. Useimmiten. Eli molemmissa on varaa, mistä valita. Silti muutamat nimet, tai nimiyhdistelmät, ja päivämäärät ovat jotenkin suositumpia kuin muut, jos asiaa tarkastelee tädin näkövinkkelistä.

Ja se on jännä juttu, että naisten nimissä ei ole mitään kasautumia kuten miesten nimissä. No, ehkä joku Anna tai Tiina on niitä, joihin törmää useimmin, mutta ei muita. Miesten nimissä sen sijaan on selvät suosikit.

Tädin elämää ovat sulostuttaneet useat Petrit, Juhat, Jukat ja Timot. A:lla alkavia muunnoksia on todella iso määrä. Ja uusia y.m. nimisiä tuttavuuksia tulee lisää koko ajan. Sen voi melkein arvata jo etukäteen, mikä miehen nimi on. Vaihtoehdot ovat vähissä. Sitten esim. I-, R- ja S- kirjaimella alkaviin nimiin törmää tosi harvoin, mutta he ovatkin sitten ihan omaa luokkaansa. Eivät mitään tusinatavaraa.

Sama juttu päivämäärien kanssa. Merkkipäivillä (tai muuten merkityksellisillä päivillä) on taipumusta kasaantua myös joko ihan tiettyihin päiviin tai sitten kuukausiin. Tädillä esim. elo- ja marraskuu ovat sellaisia kuukausia, joihin on tuppautuneet suurin osa omista ja/tai tuttujen merkkipäivistä. Marraskuussa on jopa yksi alkukuun päivä, johon on todellista tunkua eikä loppua näy. Myös helmikuulle on kerääntynyt tapahtumia ja merkkipäiviä ihan kiitettävästi. Ja vuodenvaihteen aika on myös yhtä juhlaa monessakin mielessä.

Toisaalta tuo on aika kätevää. Eli kun jaksaa parissa kuukaudessa vuodesta tsempata ja juhlia kirjaimellisesti päivästä toiseen muutamien piinaviikkojen ajan, niin sen jälkeen saakin muun ajan vuodesta olla kohtuullisen rauhallisissa merkeissä.

Olisikohan muuten tällä jotain tekemistä sen kanssa, että helmikuuhun sattuvat usein ne kovimmat pakkaset (= täytyy olla lämpimässä peiton alla) ja marraskuussa on niin pirun pimeää ja märkää, ettei ole muuta tekemistä (= kuin olla peiton alla) ? Tädin 'tieteellinen' selitys ;-)

Ei kommentteja: