maanantai 4. toukokuuta 2009

Kyltymätön

Ihan mahdotonta meininkiä !

Hailuodon sääksenpesässä on muna. Olen sen nähnyt, kun sääksiemo on vilvoitellut pyrstöhöyheniään ja ehkä samalla sitä munaakin. Siis todellakin vain yhtä munaa, enempää ei näytä olevan. Mutta mitä, mitä, mitä ?!?!?

Kuinka monta poikuetta sääkset oikein tekevät yhden lämpimän kauden aikana ? Lastenlaulussa sanotaan, että "pikkulintujen pesässä on kymmenen munaa kesässä", mutta ei kai noin isolla siipiniekalla ole kuin yksi poikue. Tai siis minähän en mistään mitään tiedä ja sääksistä vielä vähemmän, mutta kun luulisi olevan työn takana saada edes se ensimmäinen muna-sarja selviytymään hengissä lentokykyiseksi. Ja mitä näenkään ?

Siellä on taas sääksiuros hautovan emoraukan selässä pahat mielessä ! Eikö sillä ole mitään häpyä ? Toinen siellä istuu päivät pääksytysteen vatsahöyhenet hiessä munan päällä tuskin ehtien palaa nokkaansa napata ja siinä sitten vielä kyltymätön uros pyrkii selkään. Johan on aikoihin eletty... Eipä ole kadehdittavaa lintuäidin elämä.

Ehkä siinä, totta arvellen, varmistellaan, että jos tästä ensimmäisestä munasta ei tule tipua eikä kakkaakaan, niin toinen olisi jo sitten puolimatkassa tulossa. Eli uutta olisi niin sanotusti suolessa, kloaakkisuolessa. En tiedä. On joku eläin, miksi muistelen, että juuri lintu, joka voisi tehdä niin, että naaras säilöisi siittiöitä sisällään ja sitten tarvittaessa ottaisi ne käyttöönsä, jos ensimmäinen muna karahtaa kiville eikä siitä mitään kuoriudukaan.

Ei, hitto. Kyllä siitä vuosikymmenten takaisesta 'piolokian' kympistä voi huoletta nappasta sen ykkösen edestä pois. Sen verran altahataria nämä meikäläisen tiedot tuntuvat olevan... Enkä juuri nyt kyllä jaksa KVG:sta.

Mutta itse asiassa kun tarkemmin ajattelen, niin mikäs siinä olisi istuskella kauniina kesäpäivänä munan päällä... Ihan vaikka koko kesän !! 8-P

Ei kommentteja: