lauantai 24. lokakuuta 2009

24.10.2009 Leppoisia lukuhetkiä

Sadepäivät kesällä ovat niitä päiviä, jolloin kaivaudutaan peiton alle, otetaan kulhollinen pähkinä-rusina -sekoitusta ja kimpale suklaata sekä hyvä kirja. Sama resepti tehoaa myös syksyisiin sadepäiviin. Ehkä kuumalla juomalla lisättynä. Entäs se kirja.

Minulla on ne samat rakkaat, joita jaksan lukea vuodesta toiseen aina uudestaan ja uudestaan. Eräs ystävätär ihmetteli, miten voin lukea kirjan moneen kertaan, kun tiedän, miten se päättyy. Jaa. Henk.koht. en näe tässä mitään ongelmaa. Minulle määränpää ei ole tärkeä, vaan matka. Kirja on kuin mukava matka, joka, tai jota, on hauska tehdä uudestaan.

Tällä hetkellä luen luonnontutkija ja eläintenkeräilijä Gerald Durrell'n kirjaa Kaikki kuninkaan eläimet, jossa hän kertoo eläintenkeruumatkastaan Kameruniin vuonna 1949. Monet lukevat kirjoja mielellään alkuperäiskielellä, mutta voin vakuuttaa, että Martta Eskelisen tekemät suomennokset ovat niin herkullista luettavaa, että varmasti vetävät vertoja myös englanninkielisille versioille.

Durrell'n kirjoista olen lukenut lisäksi Eläimet ja muu kotiväkeni sekä Eläimellistä menoa Korfulla. En ole minkään kirjan parissa nauranut niin hillittömästi, kuin näiden kahden kirjan ja nauran aina uudestaakin, kun ne luen. Niiden voittanutta ei ole. Myös Arkillinen eläimiä ja Vyötiäisten maassa ovat hulvattoman hauskaa luettavaa, mutta nuo Durrell'n ja hänen perheensä Korfun vuosista kertovat kirjat ovat kaikin puolin lyömättömät.

Tässä muutama varteenotettava vaihtoehto, kun tunnet olosi jotenkin nuutuneeksi ja halua piristystä elämääsi. Piristyt aivan varmasti, lupaan sen.

Ei kommentteja: