maanantai 5. lokakuuta 2009

Kynä ja kumi

Käyttääköhän minun lisäkseni enää kukaan tässä maassa oikeaa lyijykynää ja kumia työssään ? Ja koululaisia ei nyt lasketa mukaan. Siis sellaista puukynää, jota pitää terottaa säännöllisin väliajoin, jotta se toimisi terävästi.

Puisesta lyijykynästä huomaa, että jotain tapahtuu. Kynä kuluu, koska sillä on tehty jotain. Kirjoitettu tarralappuja, laskettu laskuja ja kirjoitettu muistiinpanoja. Jotain ihan oikeaa ja näkyvää.

Kumista huomaan, että virheitäkin on tullut tehtyä, mutta ei tolkuttomia määriä, koska kumini on jo nelisen vuotta vanha ja siitä taitaa vieläkin olla noin puolet jäljellä. Niin, ja se siis on ihan tavallinen peruskumi eikä mikään hehtaarikimpale. Jossain minun on näköjään täytynyt onnistuakin. Ja ihan ensi yrittämällä jopa.

Huomasin eräänä päivänä tehtyäni virheen, että vaikka kumitan väärän yhtälön tai sanan pois, niin paperiin jää kuitenkin heikko jälki tekemästäni virheestä. Se ei häiritse ja sen päälle voin kirjoittaa oikean muodon, mutta siellä se kuitenkin häilyy taustalla, jos oikein tarkkaan katson.

Sama on elävässä elämässä tehdyillä virheillä. Ne voi jotenkuten 'pyyhkiä' pois hyvittämällä tekonsa tai pyytämällä anteeksi, mutta sinne ne jäävät. Taustalle häilymään. Ja mitä pahempi virhe, mitä tummempi kynä, sitä huonommin se pyyhkiytyy pois. Mustekynällä tehty virhe ei häviä lainkaan.
Eli jälleen ennaltaehkäisy on se parempi vaihtoehto. Pitäisi pyrkiä olemaan tekemättä virheitä lainkaan. Se on kuitenkin mahdoton tehtävä. Kaikki me teemme joskus virheitä. Toiset vahingossa, toiset ajattelemattomuuttaan, jotkut jopa tahallaan.

Olen viime aikoina pyydellyt niin paljon anteeksi, että alan epäillä itsessäni olevan jotain todellista vikaa. Loukkaan niitä ja pahoitan niiden mielen, joista eniten välitän. Niiden, joille haluaisin sanoa vain mukavia asioita ja joille haluaisin tuottaa vain hyvää mieltä ja oloa. Toisin vain aina käy. Joku ohjelma ei nyt selvästikään toimi niin kuin sen pitäisi. Tarvitsee varmasti tilata joku lähituesta katsomaan, josko asialle voisi tehdä jotain vai onko mappi Ö se oikea osoite.

"Neuvokas selviytyy hankaluuksista, joihin viisas ei joudu ollenkaan."

Ei kommentteja: